1. PIELĘGNACJA OGÓLNA

Unikaj wystawiania mebli na nadmiernie wysoką temperaturę lub bezpośrednie działanie promieni słonecznych, ponieważ może to spowodować ich blaknięcie, pękanie lub odbarwienie.
Delikatne wytarcie ściereczką bezpyłową zgodnie z kierunkiem słojów to wszystko, czego trzeba, aby zachować wykończenie. Czyszcząc powierzchnię z zabrudzeń na co dzień, staraj się nie używać wody lub wilgotnych ściereczek. Jeżeli powierzchnia jest mocno zabrudzona i podczas czyszczenia konieczne będzie użycie wody lub innych preparatów czyszczących, prawdopodobnie po czyszczeniu trzeba będzie dokonać ponownej konserwacji mebla olejem, zgodnie z poniższą instrukcją.
Wszelkie rozlane płyny usuń z powierzchni mebla jak najszybciej. Nie powinno się stawiać gorących naczyń bezpośrednio na olejowanej powierzchni. Zalecamy używanie podkładek stołowych, najlepiej podbitych filcem. Należy zachować ostrożność przy przesuwaniu mebli i nie przeciągać ich po podłodze, może to skutkować zniszczeniem łączeń.

2. KONSERWACJA

Jeśli powierzchnia mebla stanie się chropowata, albo będzie trzeba usunąć jakieś plamy bądź ślady po wodzie, należy użyć bardzo drobnego papieru ściernego (granulacja P240-P320) i szlifować lekko w kierunku, w jakim biegną słoje. Następnie nałożyć ponownie olej według poniższej instrukcji.

Stoły olejowane olejem naturalnym:
Aby utrzymać stół w idealnym stanie, należy go olejować 3-4 razy w roku lub w razie potrzeby.
Wskazówka: Nie wiesz, czy już czas na olejowanie? Upuść kropelkę wody na powierzchnię stołu. Jeśli spenetruje powierzchnię w ciągu kilku minut, nadszedł czas na olejowanie stołu. Zawsze szlifuj stół i nakładaj olej w kierunku, w jakim biegną słoje. Używaj papieru do szlifowania o drobnym ziarnie (P240-P320), a do nakładania oleju stosuj suchą ściereczkę, niepozostawiającą włókien. Po 15-20 minutach usuń nadmiar oleju drugą ściereczką. Wskazówka: Możesz zobaczyć jak wygląda zabieg czyszczenia i olejowania stołu na naszym kanale You Tube:

Stoły olejowane olejem kolorowym:
Stoły olejowane olejem z pigmentem, jak np. biały, jasny, ciemny, czarny i szary olej, powinny być olejowane w kierunku, w jakim biegną słoje, i poprzez aplikowanie oleju na ściereczkę, a nie bezpośrednio na blat stołu. Należy osuszyć stół w ciągu kilku minut od zaolejowania, zawsze w kierunku biegu słojów. Im dłużej się czeka, tym więcej pigmentu wniknie w drewno. Nie należy czekać zbyt długo, bo olej całkowicie wyschnie i blat będzie miał niejednolity wygląd.

UWAGA: Po zakończeniu olejowania nie wyrzucaj ściereczki do kosza na śmieci, może nastąpić samozapłon. Zamiast tego spal ją lub namocz w wodzie przed wyrzuceniem.

Dokładki: Przechowywanie dokładek stołu wymaga dodatkowej uwagi i ostrożności. Podobnie jak blat stołu, dokładki mogą się wypaczyć, jeśli są wystawione na działanie wilgoci, szczególnie, gdy są przechowywane w piwnicy lub na poddaszu. Strona wystawiona na większą wilgotność może napuchnąć, co skutkuje wypaczeniem. Można to skorygować kładąc dokładkę na kilka dni „na brzuchu”, w pomieszczeniu, gdzie panuje standardowa temperatura i wilgotność. W miarę potrzeby można umieścić obciążenie po bokach dokładki.

Pamiętaj: Drewno i okleina użyte do wykonania mebli, zostały wybrane ze względu na swoje naturalne piękno i charakterystyczny wygląd. Drewno jest wyjątkowym materiałem, i żadne jego fragmenty nie są identyczne pod względem słojów, rysunku i koloru.
To wszystko! Ciesz się swoimi meblami drewnianymi przez długie lata!